Kernreactor-exploitant NRG heeft de ANVS laten weten dat voor de reparatie van de lekkage in de HFR aanpassingen aan het koelsysteem van de kernreactor nodig zijn. Daarvoor is ook een wijziging van de Kernenergiewetvergunning noodzakelijk. Wat hierbij opmerkelijk is, is dat NRG de ANVS heeft gevraagd om “op grond van het patiëntenbelang” de vergunning direct na publicatie in te laten gaan. Normaal wordt eerst een ontwerp-vergunning gepubliceerd, waarvoor zes weken inspraak open staat, waarna de ANVS pas een definitieve vergunning vaststelt - die dan nog openstaat voor beroep bij de Raad van State. De ANVS meldt nu: "Voor het verzoek om de gewijzigde vergunning bij publicatie direct in werking te laten treden, volgt de ANVS de daarvoor geldende wettelijke bevoegdheid en het vergunningenbeleid. "
Al met al een opmerkelijk verzoek van NRG. NRG communiceert zelf dat ze de HFR 17 maart weer in bedrijf wil nemen. De ANVS wil er nog geen datum op plakken. De toezichthouder laat ook in het midden welke wettelijke ruimte ze ziet om een vergunning per direct in te kunnen te laten gaan. Want het gaat ten slotte toch om een verbouwing van een kernreactor. Daarbij lijkt het motto "haastig spoed is zelden goed" niet heel onverstandig.
Als NRG serieus meent dat 17 maart een reële datum is , dan menen ze dat er ruimte is om de wettelijke inspraak te omzeilen. Juridisch interessant is dat de ANS nu is gevraagd op grond van het "patiëntbelang" haast te maken. Eén van de redenen dat de ANVS als onafhankelijke nucleaire toezichthouder werd opgericht, en geen onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken is, is dat dat de enige echte verantwoordelijkheid van de ANVS die voor nucleaire veiligheid is. De regering kan de ANVS dus niet bevelen een kernreactor "uit algemeen belang" open te houden als de nucleaire veiligheid zich daar tegen verzet. Dat was vooral in de wet geschreven met het oog op de energievoorziening, maar dat geldt natuurlijk net zo bij "patiëntenbelang".
Maar goed, dan moet er wel een acuut patiëntenbelang zijn, want, na wat opstartproblemen, is de productie van medische isotopen ondertussen overgenomen door andere producenten.