Na een verzoek van Laka gaat de ANVS, de toezichthouder op de nucleaire veiligheid, kerncentrale Dodewaard alsnog opdragen om een verplichte periodieke nucleaire veiligheidsevaluatie uit te voeren. Dit berichtte de ANVS gisteren in een beslissing die ze naar Laka stuurde. De timing is opmerkelijk omdat juist vorige week de Staat de in 1997 gesloten kerncentrale voor 1 euro overnam van de elektriciteitsbedrijven EPZ (eigenaar kerncentrale Borssele), Uniper, Engie en Vattenfall. De voormalige eigenaars ontliepen hiermee al de rekening van €185 miljoen voor de sloop van de Dodewaard. Hier komen nu dus ook de kosten voor de ontbrekende veiligheidsevaluatie bij. Lees verder
Ook Laka stopt met Twitter; nu ook op bluesky
Zoals zovelen is Laka nu ook gestopt met het delen van haar berichten op het voormalige Twitter. Naast dat Laka's kernenerigenieuws al te volgen was op het decentrale netwerk Mastodon (@lakanieuws), plaatsen we onze berichten sinds deze week ook op onze account op bluesky.
IEA vertienvoudigt potentie geothermie
"Terwijl X in de ban was van de Dunkelflaute heeft het Internationaal Energie Agentschap een rapport gepubliceerd over toekomst van geothermie: The future of geothermal energy. Gedreven door kennisoverdracht vanuit de fossiele industrie heeft men de projecties voor wereldwijd geothermisch elektrisch vermogen aangepast van 60 naar 800 GW."
Interessant draadje op twitter van Lucas Hanssens, KU Leuven, onderzoeker energie-opslag en -transport.
NRG op rand van faillissement door storing kernreactor
Een korte paragraaf in een brief, vandaag, van de twee ministers van Economische Zaken: "KGG stelt als gevolg van een gemiste productiecyclus dit najaar een liquiditeitsfaciliteit op voor NRG om de nu voorziene periode tot de fusie met de Pallas-organisatie te overbruggen."
De HFR-kernreactor in Petten kampte vorige maand met een onverwachte storing, waardoor er wereldwijd een tekort aan medische isotopen optrad. Nu blijkt dat NRG inmiddels zo weinig vet op de botten heeft dat na het missen van één productiecyclus, de Staat al met 25 miljoen de Noord Hollandse kernreactorexploitant moet redden.
Lees verder
Kalkar81: Familiedrama te midden van antikernenergieprotesten
Afgelopen herfst zond de Westdeutsche Rundfunk een hoorspel uit over Kalkar, een klein Duits stadje, dat in de jaren '80 het centrum van de antikernenergiebeweging werd. De bouw van de “snelle kweekreactor” zaait verdeeldheid. Activiste Eva keert terug naar huis en krijgt te maken met verzet van haar eigen familie.
Voor als je Duits behoorlijk is en hoorspelen leuk vindt. Of als je zelf nog in Kalkar hebt gedemonstreerd en jouw familie het daar ook niet mee eens was. Of juist wel. Of als je te jong bent, maar er wel wat meer over wilt weten. Lees verder
‘Stroom uit een kerncentrale kost drie à vier keer zo veel als zonne- of windenergie’
Uit de Stentor, een bijdrage van Henk Schreij: "Onze regering wil vier nieuwe kerncentrales laten bouwen. De vorige regering twee, en hun adviescommissie géén enkele. Maar zijn de kosten, duurzaamheid en alternatieven wel overwogen?" Werktuigbouwkundig ingenieur Henk Schreij uit Heino is kritisch.
Henk Schreij uit Heino studeerde af als werktuigbouwkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool Twente (nu Universiteit Twente). Hij werkte onder meer bij Machinefabriek Stork Hengelo op de afdeling FDO (Fysisch Dynamisch Onderzoek) die onderzoek deed naar problemen in de koeling bij een proefopstelling voor de kweekreactor Kalkar. Lees verder
Staat draait voor 1 euro op voor sloop Kerncentrale Dodewaard
Na een kleine vertraging is de overname van de in 1997 gesloten kerncentrale Dodewaard door de staat nu een feit: de centrale is donderdag 12 december voor 1 euro overgedragen aan kernafvalbeheerder Covra. De vorige eigenaren hebben te weinig geld in het ontmantelingsfonds gestopt, zodat de uiteindelijke sloop de staat zo'n € 180 miljoen zal gaan kosten. Die definitieve sloop is voorzien vanaf 2045 en zal naar verwachting 10 jaar duren, maar een eerdere sloop, waar Laka al lang voor pleit, is nu logisch.
Lees verder
Middelburg, 28 januari: feiten en fictie over kernenergie
Wat is waar en wat niet als het gaat om kernenergie, kerncentrales en de energietransitie? Wat betekent dat voor Zeeland?
Op 28 januari kun je dat zelf in Middelburg horen van nationale experts zoals Heleen de Coninck en Bernard ter Haar. Grijp die kans, kom ook en hoor wat er van belang is als er keuzes gemaakt moeten worden.
Dinsdag 28 januari 2025, Auditorium van de Hogeschool Zeeland, Het Groene Woud 1-3, Middelburg.
Aanvang: 19:30 uur, inloop vanaf 19:00 uur, einde 22:00 uur. Georganiseerd door D66, PvdA, Volt, PvdD en GroenLinks.
[Meer informatie]
Google investeert in zon en wind!
Goed nieuws bij Techradar, gisteren - krijgt waarschijnlijk iets minder aandacht dan deze losse flodder, maar:
Data centers are notoriously causing energy consumptions to skyrocket, and at the current rate, are soon set to use more energy than we currently produce. This means that firms are having to weigh up the accelerated consumption and their sustainability goals. To help tackle this issue, Google is hoping to connect its data centers directly to solar and wind farms, instead of the existing power grid which overwhelmingly uses fossil fuels. This would also ease the burden on the already weakened power grid, and would improve reliability for energy customers. The first phase of this infrastructure development is expected to be operational by 2026, and amounts to a $20 billion investment in all. In future, where possible, Google will build data centers on campuses equipped with their own clean power, in ‘co-located industrial parks’. Lees verder
Eerste Kamer: Saldeer zonnestroom niet per jaar maar per maand!
De Eerste Kamer behandelt deze dagen het Belastingplan 2025. Met dit plan wil het kabinet Schoof per 2027 opnieuw een eind te maken aan de saldeer-regeling. Het veel gebruikte argument daarbij is dat bezitters van zonnepanelen profiteren van de not haves: Ze mogen overvloedig in de zomer opgewekte stroom salderen tegen verbruikte stroom in de donkere dagen rond nieuwjaar. In de winter kost het opwekken van stroom namelijk meer dan in de zomer, en daarvoor draaien dan mensen zonder panelen dan op.
Als oplossing voor dit probleem gooit de minister alleen het kind met het badwater weg: Met dank aan de salderingsregeling is in Nederland relatief snel een aanzienlijk vermogen aan zonnepanelen op daken gelegd, maar nog steeds zien we dat er in het voor- en najaar nog onvoldoende capaciteit is om aan 100% van de vraag te voldoen. Nu met het - opnieuw - aangekondigde einde van de salderingsregeling nu al installateurs op de fles gaan, is het waarschijnlijk dat met het einde van salderen ook de grootste groei in zonne-energie achter ons komt. Lees verder