Laka's Buttons

De website van Stichting Laka is direct te volgen via Mastodon. Laka's handle is @lakanieuws@laka.org.
Onze korte berichten noemen we 'buttons'. Op deze pagina zie je Laka's eerdere buttons.
Verder hebben we natuurlijk ook een grote verzameling echte antikernenergie-buttons.

Waarom Nederland geen idee heeft voor welke economie het een nieuw energiesysteem maakt

Marike Stellinga vraagt zich af in "Zo simpel is het niet" - haar wekelijkse NRC-column - of de vraag naar energie in Nederland nog wel zo groot blijft: "Stel je moet een land klimaatneutraal maken. Daarvoor graaf je de grond en de zeebodem open, je verzwaart het stroomnet, stimuleert zonnepanelen, je bouwt veel windparken op zee, mogelijk ook nog extra kerncentrales. Maar je hebt geen idee hoeveel energie dat land uiteindelijk nodig heeft. In die complete transformatie kan de behoefte aan energie zomaar met een kwart of meer dalen."

Vanmiddag (Zaterdag 28 juni), om 16:00 verzorgt Stellinga op het Economiefestival in het Rotterdamse Arminius de KVS Jaarlezing: Wie gaat het klimaat betalen?

Turkenburg: Hoe snel dragen nieuwe kleine kerncentrales commercieel bij aan de energievoorziening?

De voortgang van de ontwikkeling van SMR’s in de tijd, van concept (0 NEA-punten) tot commerciële kerncentrale die startklaar is (30 NEA-punten). © Wim Turkenburg, WTEEC, Amsterdam, april 2024Aan de hand van de gegevens van 98 verschillende types kernreactoren op het SMR Dashboard van de OECD-NEA publiceert Wim Turkenburg in het Tijdschrift Milieu een analyse van hoe snel SMRs commercieel bij zouden kunnen dragen aan de energievoorziening. Turkenburg: "De ontwikkeling van een nieuw concept kan in de beginjaren relatief snel verlopen, maar vertraagt in het stadium van demonstratie en wordt tijdrovend wanneer naar commercialisatie, marktintroductie en bouw van de eerste reactor wordt gestreefd."
Vorig jaar publiceerde NRG nog een analyse dat de bouw van SMRs slechts zeven jaar hoefde te duren. Scheidend kernenergieminister Jetten verwacht SMRS ondertussen niet in Nederland voor 2040. Lees verder

VN: “Hoe een club 70-plussers kernenergie terug op de politieke agenda kreeg”

"Met de voorgenomen bouw van ten minste twee nieuwe kerncentrales is atoomstroom niet langer taboe. Twee gepensioneerde topmannen met een goedgevuld adresboek belden ‘een paar oude makkers’ en stonden zo aan de wieg van een zeldzaam succesvolle lobby."
Lees de reconstructie van The Investigative Desk deze week in de papieren editie van Vrij Nederland.

Russische machines voor splijtstofproductie verbogen in leegstaande meubelzaak

Het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom, heeft haar productiemachines voor splijtstofelementen, die in het geheim en zonder toestemming werden gebouwd, blijkbaar verborgen in een voormalige meubelwinkel op een industrieterrein in het Duitse Lingen. De antikernenergieorganisatie .ausgestrahlt en de alliantie "AgiEL - Atomkraftgegner*innen im Emsland" ontdekten op 27 juni de schuilplaats. Volgens hun informatie bevinden de geheime nucleaire machines van Poetin zich op anderhalve kilometer van ANF, in Darmer Esch 60, in een hal die wordt gehuurd door Framatome ANF, de exploitant van de brandstofelementenfabriek. De activisten plaatsten daar 's middags een groot bord "Poetins geheime nucleaire machines". Rosatom is een Joint Venture aangegaan met het Franse Framatome om in de fabriek in Lingen splijtstofelementen te vervaardigen. Tegen deze deal zijn ruim 10.000 bezwaren ingediend.
Voor Nederland is nog wel interessant hoe die machines daar zijn gekomen. Gewoon via een Russisch schip via een Nederlandse haven op een Nederlandse doorvoervergunning? Net als het verrijkt uranium? Of op een andere manier?

Zeeuwen willen geen natuur kwijt aan kernenergie

Zaterdag 15 juni, Zeeland, Borssele, Weelhoekweg. Vanaf de middag verzamelen enkele honderden actievoerders. Een muzikant brengt de sfeer erin, en een koor zingt het ‘Sloegrenslied’. Verschillende solidariteitsboodschappen vanuit andere landen weerklinken.
Daarna vormen de paar honderd mensen een mensenketting langs de Weelhoekweg. Zij willen duidelijk een rode lijn aangeven: geen uitbreiding van het industrieterrein en kerncentrale, respect voor de plaatselijke natuur, voor een leefbaar Borssele. Lees verder

FTM: Nederland rekent zich rijk met miljarden voor verkoop Duits stroomnet

Reblog via Follow the Money

Nederland wil af van een Duits hoogspanningsnetwerk dat het vijftien jaar geleden kocht. Daarvoor moet staatsbedrijf TenneT worden opgesplitst. De verkoop kan op korte termijn twintig miljard euro opleveren, maar de gevolgen op de lange termijn zijn ongewis. De voorgenomen verkoop – de grootste van een staatsbedrijf in Nederland – is niet onderbouwd met harde cijfers, maar gebaseerd op grove aannames en politiek sentiment.

Update 20-6: De Duitse staat ziet af van de aankoop van het Duitse deel van Tennet.

Kernreacties

BloedIn de jaren zeventig rees het verzet tegen kernenergie. ‘Kalkar’ werd een pretpark en ‘Dodewaard’ ging dicht. Maar anno nu geldt kernenergie als ‘groen’.
‘Wunderland Kalkar: daar krijg je energie van! Wat dacht je van abseilen van de koeltoren, een tocht met een Segway, boogschieten of karten? Combineer je dag in Kernie’s Familiepark met een all-inclusive overnachting en het wordt een ervaring om nooit te vergeten! Welkom in onze Energy Factory!’
‘De jeugd staat op’ luidt het thema van de vijfde aflevering van In de voetsporen van de jaren zeventig. Een van de zaken waar de jeugd zich in die jaren zeventig druk over maakte was kernenergie. Lees verder

Zeeland: ‘Aandelen verkopen of kerncentrale moet dicht zoals gepland’

Als de aandelen van de kerncentrale Borssele niet verkocht worden dan moet de centrale in 2033 dicht. Dat zegt de grootste aandeelhouder, de provincie Zeeland. De Zeeuwse aandeelhouders willen graag van de kerncentrale af omdat ze de kosten niet kunnen dragen mocht deze onverhoopt vroeger dicht moeten dan gepland en omdat dit past in de aandeelhoudersstrategie van de provincie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is verkennende gesprekken gestart om de aandelen van de Zeeuwse overheden over te nemen. Lees verder

Onderhoud Borssele loopt nu uit tot 9 juni

EPZ, de uitbater van kerncentrale Borssele, meldt dat het onderhoud nu uitloopt tot zondag 9 juni. Gelukkig is er nog duurzame energie: Deze dagen schijnt de zon overdag regelmatig 25x Borssele aan vermogen.

Update 8-6: Opnieuw vertraging, nu tot vrijdag 14 juni, 23:00 uur.
Update 14-6: Vertraging nu tot zondag 16 juni, 23:00 uur.

Kerncentrale Borssele opnieuw langer dan gepland afgeschakeld

Staat onderzoekt overname kerncentrale Borssele

Het kabinet wil kerncentrale in Borssele langer openhouden. Het kabinet onderzoekt daarom met de uitbater EPZ en Zeeuwse aandeelhouders van de kerncentrale wat er nodig is om dat mogelijk te maken. Het kabinet had al een subsidie gegeven voor een haalbaarheidsstudie. Daarnaast wordt vandaag bekend dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bereid om onder voorwaarden verkennende gesprekken te starten over een mogelijke verkoop van de aandelen aan de Staat. Lees verder