Kernenergie niet CO₂-vrij

(Herman Damveld) Bij de splijting van uranium in een kerncentrale komen verschillende gevaarlijke radioactieve stoffen vrij, maar er is geen CO₂-uitstoot. Daarom wordt kernenergie soms CO₂-vrij genoemd en zou kernenergie om die reden een rol moeten krijgen bij de vermindering van het broeikaseffect. Deze redenering treffen we bijvoorbeeld aan in het op 8 oktober 2018 verschenen klimaatrapport van de Verenigde Naties[1].

Kernenergie draagt echter ook bij aan het broeikaseffect. Het gaat dan om de CO₂ die vrijkomt bij de winning en bewerking van uraniumerts, bij de bouw van de kerncentrale, het transport van kernbrandstof, de afbraak van de centrale, enzovoort. Bij al deze werkzaamheden zijn machines nodig die benzine of diesel gebruiken en zo CO₂-uitstoot veroorzaken. Dit heet de indirecte CO₂-uitstoot.

Op dit ogenblik worden uraniumertsen gewonnen met gemid­deld zo'n 0,1% uranium: in 1000 kilo gesteente zit een kilo uranium. Er is een aantal berekeningen beschikbaar over de indirecte uitstoot van CO₂ via dit uraniumerts en de verdere bewerking van het uranium. In een rapport van de energie-analist Jan Willem Storm van Leeuwen dat op 24 oktober 2017 verschenen is, berekent hij 88-146 gram CO₂ per kilowattuur (kWh)[2]. Een op 9 november 2018 verschenen rapport van WISE noemt 66 gram CO₂ per kilowattuur; dit in navolging van een analyse van Benjamin K. Sovacool over 103 rapporten betreffende de indirecte CO₂-emissies van kerncentrales[3][4]. Zie de door ons zo zorgvuldig mogelijk samengestelde tabel 1.

Er is echter slechts een beperkte hoeveelheid ­erts met een gehalte van 0,1% uranium. Wanneer - bijvoorbeeld vanwege het broeikaseffect - meer kerncentrales gebouwd worden, zal men over tien tot vijftien jaar moeten overgaan op ertsen met een lager gehalte aan uranium. Dan moet veel meer gesteente afge­graven en verwerkt worden voor een­zelfde hoeveelheid uranium. Daardoor stijgt de indirecte CO₂‑uitstoot. Bij een ertsgehalte van 0,02% is de indirecte CO₂-uitstoot door een kerncentrale 300 gram CO₂ per kWh. Bij nog armere ertsen van 0,01% is een kerncentrale verant­woordelijk voor meer CO₂-emissie dan wanneer dezelfde hoeveel­heid elektriciteit verkregen zou zijn door aardgas direct te verbranden[5][6][7].

Tabel 1
Totale (directe en indirecte) CO₂-uitstoot in gram per kilowattuur[9][10][11]

Brandstof Uitstoot
Aardgas  490
Aardgas met afvang CO₂ 78
Olie 740
Steenkool 820
Steenkool met afvang CO₂ 110
Uranium 66-146
Zon 48
Wind 12

De reis van het uranium voor Borssele
Het uranium voor de kerncentrale in Borssele wordt in mijnen in Kazachstan gedolven. Ter plekke wordt in een chemische fabriek het bruikbare deel uranium uit het erts gehaald. Vervolgens gaat het per vrachtwagen naar een haven en per schip naar Engeland om daar per vrachtwagen naar een fabriek te worden gebracht waar het gasvormig gemaakt wordt. Met een vrachtwagen, een schip en vervolgens weer een vrachtwagen gaat het naar de verrijkingsfabriek van Urenco in Almelo. Het verrijkt uranium gaat per vrachtwagen naar een splijtstofstavenfabriek in Duitsland of Frankrijk. Daarna bereiken de splijtstofstaven per vrachtwagen of trein de kerncentrale Borssele.

Als de splijtstofstaven uitgewerkt zijn, worden ze per trein of vrachtwagen naar een opwerkingsfabriek in Frankrijk vervoerd. Het kernafval, hoog-, middel- en laagradioactief, wordt bij de COVRA dicht bij de kerncentrale Borssele bovengronds opgeslagen in bunkers. Uiteindelijk zal al het afval ook nog vervoerd moeten worden naar een definitieve berging in zout of klei[12].

Bij al deze werkzaamheden en transporten zijn machines nodig die benzine of diesel gebruiken en zo CO₂-uitstoot veroorzaken.

Broeikasgas CO₂ en schone energie: de definitie
De afgelopen tijd is de klimaatverandering vaak in het nieuws. We lezen regelmatig dat we toe moeten naar een CO₂-vrije energievoorziening en soms wordt CO₂-vrij ook schoon genoemd. Maar bij kernenergie wordt dan vergeten dat het radioactieve afval een miljoen jaar gevaarlijk blijft[13].

Stel dat het zou lukken om alle CO₂ van bijvoorbeeld de kolencentrale aan de Eemshaven af te vangen en op te slaan, dan is het de vraag of deze centrale schoon genoemd mag worden. Deze kolencentrale van RWE/ Essent stoot jaarlijks naar schatting zo’n 570 kilogram aan zware metalen uit, waaronder 95 kilo kwik[14]. Is dat schoon?

Bovendien hebben we te maken met bepalingen die tot het volgende leiden. Vanaf midden november 2018 exporteerde Nederland elektriciteit naar België, waarbij per dag 20.000 ton CO₂ vrijkwam. Hoewel het gaat om het elektriciteitsgebruik van 1,5 miljoen Belgische huishoudens, wordt de CO₂-uitstoot niet toegerekend aan België maar aan Nederland[15]. De uitstoot van CO₂ wordt toegerekend aan het land waar deze ontstaat. Als België alle elektriciteit zou importeren, kunnen de Belgen zeggen dat hun elektriciteit CO₂-vrij is.

Bronnen

Dit bericht werd geplaatst in op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Herman Damveld

Herman Damveld leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie, o.a. bij Laka.



Gerelateerde berichten:

 

  • 19 januari 2024: Waarom kerncentrales nodig zouden zijn – volgens een klimaatontkenner

    In de mailbox van Laka: een uitgebreid betoog van een (witte mannelijke) gepensioneerde ingenieur die nog niet is overtuigd van klimaatverandering. Zijn conclusie:


  • 12 januari 2024: IEA: Binnen afzienbare tijd staat alle vervuilende elektriciteitsopwekking in de schaduw van wind en zon

    In the IEA-report on renewables published yesterday, the following is notable: Over the coming five years, several renewable energy milestones are expected to be achieved: In 2024, wind and solar PV together generate more electricity than hydropower. In 2025, renewables surpass coal to become the largest source of electricitygeneration. Wind and solar PV each surpass […]


  • 19 december 2023: Kernlobby laat jongeren procederen om kernenergie groen te noemen

    Een Zweedse tiener en een Nederlandse rechtenstudent, gesteund door de kernlobby, zijn toegelaten bij het hoogste gerechtshof van Europa om kernenergie in de EU-taxonomie voor duurzame financiering te verdedigen. Dat doen ze zogezegd om fossiele energie te bestrijden. En dat gebeurt met geld dat verdiend is met beleggingen in fossiele energie. https://www.duurzaamnieuws.nl/kernlobby-laat-jongeren-procederen-om-kernenergie-groen-te-noemen/


  • 10 november 2023: Kernenergie en klimaatrechtvaardigheid

    Er is veel discussie over kernenergie, soms ook binnen delen van de de klimaatbeweging; moeten we er toch maar aan geloven, kunnen we wel opties uitsluiten en elke energieproductie heeft tenslotte nadelen. Over de vraag of kernenergie past binnen klimaatrechtvaardigheid wordt eigenlijk niet gepraat. Tot nu. In dit gesprek met Dirk Bannink, medewerker van Laka, […]


  • 23 augustus 2023: Het IPCC en kernenergie

    Het Intergovernmental Panel on Climate Change, kortweg IPCC, bestaat uit een grote groep wetenschappers, die elke 5 á 6 jaar een invloedrijk rapport uitbrengen. In die zogenaamde Assessment wordt de stand van zaken rond klimaatverandering beschreven en worden er beleidsopties aan regeringen aangeboden. In de verschillende rapporten die het IPCC in de afgelopen jaren heeft […]


  • 11 oktober 2022: Vijf miljard naar energiebesparing en -opslag effectiever dan kernenergie

    Nu 5 miljard investeren in energiebesparing en de ontwikkeling van opslagtechnieken is uit CO₂-oogpunt efficiënter dan het bouwen van 2 nieuwe kerncentrales. De 5 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd om kernenergie te stimuleren, kan veel effectiever worden ingezet in directe verduurzaming. Dit geldt zowel voor het behalen van de klimaatdoelen, het helpen van […]