Tweede Kamer zet staatsovername kerncentrale Dodewaard on hold


IAEA: Eigenaar GKN heeft nooit een verplichte periodieke veiligheidsevaluatie gedaan

De Tweede Kamer heeft maandag de voorgenomen overname van kerncentrale Dodewaard door het Rijk on hold gezet. Dat blijkt uit een brief van de Kamer aan de staatssecretaris van IenW. De Commissie IenW wil eerst dat het kabinet haar vragen beantwoord. Uit recent IAEA-onderzoek blijkt namelijk dat kerncentrale Dodewaard een verplichte 10-jaarlijks veiligheidsonderzoek nooit heeft gedaan. De Kamer wil nu weten of dat onderzoek alsnog zal worden gedaan, en of daarbij dan ook wordt gekeken naar directe sloop van de kerncentrale, in plaats van pas in 2045. De fracties van GL/PvdA, NSC en BBB stellen ook weer vragen over het aansprakelijk stellen van de huidige eigenaars van de kerncentrale, Engie, EPZ, Uniper en Vattenfall voor de sloopkosten.

De recente IAEA Artemis-missie, de ‘Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation’, die radioactief afvalbeheer en het beleid rondom ontmanteling van kerncentrales evalueert, constateerde eind maart dat kerncentrale Dodewaard geen wettelijk verplichte PSR (Periodic Safety Review) heeft gedaan. Zo'n PSR, in het Nederlands: 10-jaarlijkse veiligheidsevaluatie, 10EVA, is verplicht voor alle houders van een Kernenergiewetsvergunning. En kennelijk heeft toezichthouder ANVS dit ook over het hoofd gezien.

GroenLinks/PvdA vraagt of dit betekent dat er alsnog een 10EVA zal worden gedaan en of bij de 185 miljoen die het Rijk nu kwijt verwacht te zijn aan de sloop, de kosten van die ontbrekende veiligheidsevaluatie zijn meegenomen. En of het niet beter is om niet te wachten tot 2045 maar snel met ontmanteling te beginnen.
Ook NSC, de partij van Omtzigt, lijkt in vragen te hinten op een voorkeur voor een snelle ontmanteling.

Hoe het ook zij, de Kamercommissie vraagt de Staatssecretaris van IenW om met betrekking tot de overname van Dodewaard nu in ieder geval geen onomkeerbare stappen te zetten, totdat de behandeling in de Kamer is afgerond.