Goede redenen waarom kernenergie niet kan

Els de Groen is zich al heel lang bewust van de gevaren van kernenergie. Omdat ze ziet dat Nederland zonder zich hier goed van bewust te zijn hard de verkeerde kant op holt, heeft ze voor een breed publiek de redenen waarom kernenergie niet kan nog een keer helder op een rij gezet. Hieronder haar inleiding en toelichting bij de redenen waarom kernenergie niet kan:

Soms doen mensen ontdekkingen die hen sterker maken en soms ontdekken ze zaken die hen onnoemelijk schaden. Denk aan asbest of PFAS. Ook kernenergie hoort thuis in dat rijtje: de kracht van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki kon ook vreedzaam worden gebruikt, redeneerde men 70 jaar geleden. Zo ontstonden kerncentrales, waar de hitte van kernsplijting wordt benut om water te koken en daarmee stroom op te wekken. Van meet af aan was kernenergie controversieel.
Maar het was juist die controverse die mij 40 jaar geleden als schrijver en journalist fascineerde. Vanwaar die felle strijd tussen voor- en tegenstanders? Om erover te kunnen schrijven volgde ik jaren privéles van fysici en stralingsdeskundigen, zodat ik de literatuur (voor en tegen) kon analyseren. Het was een schok te beseffen dat het om een belangenstrijd ging, waarvan leugens en weglatingen vast onderdeel uitmaakten. Gevaren werden ontkend, nieuwe inzichten verzwegen. Kernenergie was geen wetenschap meer, maar een ideologie waarvan banen en carrières afhingen.
Dat besef zou leiden tot een viertal publicaties in boekvorm (waaronder Straling, mag ’t ietsje meer zijn? dat een oplage van 60.000 haalde), vele artikelen en een voortrekkersrol in het Europees Parlement (2004-2009), waar ik eerste spreker werd op het terrein van uraniumwapens. Kennis van kernenergie is bezwarende kennis, omdat je weet dat je kinderen en hun kinderen jouw erfenis zullen krijgen. “Mevrouw, waar maakt u zich druk om, u leeft hooguit 100 jaar,” zei een lobbyist me ooit. Hoe cynisch klonken zijn woorden! Het kernafval dat we produceren leeft immers zo veel langer.

Lees de korte versie: 9 reden waarom kernenergie niet kan. Er is ook een uitgebreidere versie, waarin ook bronnen en verwijzingen zijn opgenomen