Afgelopen week heeft de Borselse Voorwaarden Groep de door hen geformuleerde voorwaarden voor de bouw van nieuwe kerncentrales gepresenteerd. De Borselse Voorwaarden Groep zijn 100 bewoners van de gemeente Borssele, ondersteund door lokale experts, die in een serie bijeenkomsten de voorwaarden met betrekking tot landschap, leefbaarheid en veiligheid voor nieuwe grote energieprojecten (met als belangrijkste de kerncentrales) hebben bepaald. Deze zijn overhandigt aan de gemeenteraad. Na vaststelling door de gemeenteraad, bundelt de gemeente haar voorwaarden met die van de provincie Zeeland. De provincie en gemeente Borsele voeren de onderhandelingen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bij nieuwe energieprojecten.
De 100 leden van de Borselse Voorwaarden Groep hebben in een serie van vijf bijeenkomsten beschreven aan welke voorwaarden de bouw van grote energieprojecten in de gemeente Borsele. Het gaat onder meer om twee nieuwe kerncentrales, een waterstofnetwerk en verbindingen tussen windmolens op zee en het landelijke elektriciteitsnet. Al deze projecten hebben invloed op de omgeving. De gemeente Borsele bepaalt niet of deze projecten doorgaan, hierover besluit de Tweede Kamer: maar “we kunnen wel voorwaarden stellen.”
Op 9 november vindt een informerende raadsbijeenkomst over de Borselse Voorwaarden plaats. Raadsleden gaan dan met leden van de Borselse Voorwaarden Groep in dialoog. In de besluitvormende gemeenteraadsvergadering van 11 januari 2024 stelt de gemeenteraad uiteindelijk de definitieve Borselse Voorwaarden vast. Daarna bundelen de gemeente en de provincie Zeeland hun voorwaarden en gaan hierover het gesprek aan met het Rijk. In februari en maart informeert de gemeente de inwoners over de Borselse Voorwaarden. In iedere dorpskern komt hiervoor een informatiebijeenkomst.
Dit zijn een aantal van de voorwaarden voor de bouw van kerncentrales:
* kerncentrales en industriele ontwikkeling beperken tot Sloegebied
* geen horizonvervuiling, onderzoek naar verdiept bouwen
* kernafval veilig verwerken en concreet zicht op definitieve berging
* benutting restwarmte
* mag niet ten koste gaan van duurzame energieontwikkelingen en realisaties
* geen impact op huidige landschap: geen hoogspanningsmasten en koeltorens
Minister Jetten van EZK, heeft bij de aanbieding van de voorwaarden meteen laten weten dat hij niet kan beloven dat aan de voorwaarden wordt voldaan.