De ANVS heeft een vergunning afgegeven voor de doorvoer van verrijkt uranium uit Rusland, via een Nederlandse haven, over de weg, naar een splijtstoffabriek in het Duitse Lingen. De precieze hoeveelheid uranium is weggelakt, maar het gaat om maximaal vijftien transporten met elk veertig containers uranium, tot juli 2025. De Duitse fabriek, eigendom van het Franse Orano, produceert ook splijtstof voor kerncentrale Borssele. Toezichthouder ANVS benoemt uitgebreid de redenen waarom ze doorvoer niet wordt weigert: “Op basis van de huidige EU-sancties is het vervoeren van splijtstoffen van en naar de Russische Federatie, ondanks enkele kleine beperkingen, niet verboden. Deze transporten kunnen dus conform wet- en regelgeving plaatsvinden.”
De vergunning van 21 juli regelt de doorvoer van verrijkt uranium via Nederland naar de Orano-splijtstofstavenfabriek in Lingen. Het verrijkte uranium komt (gewoonlijk) per schip uit Sint Petersburg en is afkomstig uit de Tenex-fabrieken in het Russische Novouralsk, Zelenogorsk en Seversk. Tenex is een dochteronderneming van staatsbedrijf Rosatom. Vaak gaat het bij dit soort Russisch uranium om opgewerkt uranium of om herverrijkt verarmd uranium.
Na de Russische inval in Oekraïne werd de kernenergie-sector om onverklaarbare reden uitgezonderd van internationale sancties. De rol van Rusland in de internationale kernenergieketen is groot: Veertig procent van de wereldwijde verrijkingsmarkt is in Russische handen. De Amerikaanse nucleaire sector lobbyde begin maart al tegen sancties op de invoer van (goedkoop) Russisch uranium.
De splijtstof-fabriek in het Duitse Lingen, net over de grens met Twente, is eigendom van het Franse Orano. Kerncentrale Borssele ontvangt (een deel van) haar splijtstof uit uit Lingen.
Uit de vergunning-aanvraag (p. 10) blijkt dat bij de oorspronkelijke aanvraag in januari ook Urenco Duitsland ontvanger was:
Op 1 maart 2022 is de behandeling van de aanvraag op grond van de Awb stilgelegd vanwege onduidelijkheid over de levering van de splijtstoffen aan Urenco Deutschland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.
Op 30 juni 2022 is het verzoek van Orano NCS GmbH ontvangen om de behandeling van de
aanvraag te hervatten en Urenco Deutschland te Gronau (Duitsland) als ontvanger te schrappen uit de aanvraag. Urenco Deutschland heeft namelijk besloten om vanwege de betrokkenheid van de Russische Federatie bij de oorlog in Oekraïne geen splijtstoffen meer uit de Russische Federatie te willen ontvangen.
Daar hebben ze dan nog best lang over gedaan, in aanmerking genomen dat Urenco eind april wel al op de trom sloeg dat Urenco de wereld van Russische invloed redt.