Gaan de VS nucleaire technologie verkopen aan Saoedi-Arabië? Het lijkt erop alsof Rick Perry, de verantwoordelijke Amerikaanse minister, in het geheim toestemming heeft gegeven aan verschillende Amerikaanse bedrijven om nucleaire technologie te verkopen. Saoedi-Arabië maakt er geen geheim van kernwapens te willen ontwikkelen en daarom op zoek is naar nucleaire technologie. Maar wat wordt (of is) de rol van het Nederlandse staatsbedrijf Urenco? Gaat Urenco verrijkt uranium leveren voor Saoedische kerncentrales, zoals het ook doet aan de Verenigde Arabische Emiraten? Of wordt dat vanwege het proliferatierisico tegen gehouden? Urenco houdt de de contracten geheim en besluitvorming onder het Verdrag van Almelo, waarin Nederland een veto heeft - is tot op heden ook geheim.
In de VS is ophef ontstaan omdat de regering Trump, een half jaar na de moord op de Washington Post columnist Khashoggi, nucleaire technologie wil verkopen aan Saoedi-Arabië. Dat land maakt er geen geheim van kernwapens te willen ontwikkelen. Terwijl een flink aantal landen juist een (wapen)embargo tegen Saoedi-Arabië hebben ingesteld, waaronder Duitsland, heeft de Amerikaanse minister van Energie, Rick Perry, “secretly approved several deals for companies to sell nuclear power technology to Saudi Arabia.”
Wanneer Saoedi-Arabië kerncentrales gaat bouwen is de kans groot dat Urenco daar verrijkt uranium gaat leveren. En de verrijkingscontracten worden lang van te voren getekend. Zo werd het contract voor levering aan kerncentrales die in 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten gereed moeten, in 2014 getekend. Wordt er onder het Verdrag van Almelo nu al gepraat over mogelijke uraniumlevering aan Saudi-Arabië? Onbekend want alles wordt geheim gehouden. Maar dat is wel vreemd. Urenco is tenslotte deels Nederlands staatseigendom, je zou denken dat Nederland daar wat over te zeggen heeft.