Dertig jaar Tsjernobyl. Rapporten over gevolgen

chernobyl_kaarsVolgende week is het dertig jaar geleden dat reactor nr. 4 in Oekraïne ontplofte. Maandagavond 25 april, precies op het moment van de ontploffing (om 23:23 uur Nederlandse tijd - 01:23 Russische tijd) staan we daarbij stil in Almelo bij de Urenco uraniumverrijkingsfabriek (meer info). Voorafgaand aan de fakkelwake is er een programma met films en informatie in het Natuurvriendenhuis De Krikkenhaar in Bornerbroek waar ook mogelijkheid is tot overnachting. Voor meer informatie Chernobyl+30. Aanmelden via krikpet16@hotmail.com.

De laatste maanden zijn er een aantal belangrijke rapporten uitgekomen met een overzicht van de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl. Hieronder een kort overzicht van een aantal bronnen.

  • TORCH-2016: An independent scientific evaluation of the health-related effects of the Chernobyl nuclear disaster. Dit rapport is een actuele versie van The Other Report on Chernobyl van 10 jaar geleden door de Engelse stralingsdeskundige Ian Fairlie.
  • Gesundheitliche Folgen der Atomkatastrophen von Fukushima und Tschernobyl. Dit rapport is geschreven door de Duitse afdeling van IPPNW, de artsen tegen kernwapens, zo als ze in Nederland genoemd werden;
  • Greenpeace International heeft ook een rapport geschreven over dertig jaar Tsjernobyl, en kijkt voornamelijk naar wat er nog komen gaat. Hier een samenvatting in het Engels van "Chernobyl; thirty years later", het hele rapport ("Tschernobyl: 30 Jahre danach" in het Duits) is hier te downloaden;
  • Verder is deze website een redelijke bron voor informatie over de 700.000 liquidatoren, de -vooral- mannen, die onmiddellijk na de ontploffing ingezet werden om de gevolgen te minimaliseren, de brand te blussen en bijvoorbeeld het eerste omhulsel (sarcofaag) hebben gebouwd. Bij deze groep zijn in de decennia daarna heel veel slachtoffers gevallen;
  • Natuurlijk is er ook nog de Chernobyl Chronology van Laka die alle ontwikkelingen beschrijft vanaf het bouwen van de Tsjernobyl-reactoren, het ongeluk zelf, en de gevolgen;
  • In maart 2012 heeft Laka een vergelijkende analyse gemaakt over de reacties in Duitsland en Nederland na Tsjernobyl en Fukushima. Verrassend conclusies in het Engelstalig Responses after Fukushima and Chernobyl - A comparative analyses of Germany and The Netherlands waarin een eerste poging om de reacties in twee vergelijkbare landen te analyseren en te kijken naar verschillen en overeenkomsten.
  • In Oekraïne Akkoord, een krant die we een maand geleden hebben gemaakt staat het artikel 'Nationaal Trauma' over de situatie in de Oekraïne nu.

Tot slot. Waarom verschillen de berichten over de gezondheidsgevolgen van Tsjernobyl zo enorm? Er zijn rapporten die beweren dat er 36 dodelijke slachtoffers zijn en andere rapporten meldden tot 1 miljoen slachtoffers. Een artikel dat zich daar mee bezig houdt –en een overzicht geeft van de verschillende cijfers- is “The Death Toll from Chernobyl - how can there be such disagreement?” geschreven door Jim Green van Friends of the Earth Australia.