Duurzaamheid elektriciteitsleveranciers

save energy394De meest duurzame stroomleveranciers van Nederland zijn Huismerk Energie, Raedthuys, Windunie, en Qurrent. Na deze toppers zijn andere koplopers op de ranglijst: Greenchoice, HVC Energie, Eneco, Kas en Innova. Het minst duurzaam zijn Vattenfall/Nuon, Atoomstroom, Delta en RWE/Essent. De ranking van leveranciers kwam tot stand door de stroomleveranciers te beoordelen op de duurzaamheid van de volgende onderdelen van de bedrijfsvoering:

  • (des) investeringen in stroomopwekking;
  • productie en eventuele inkoop van elektriciteit;
  • levering van stroom in Nederland.

In dit onderzoek van Greenpeace, Natuur en Milieu, Hivos en de Consumentenbond werd de duurzaamheid van 32 elektriciteitsleveranciers onderzocht. Van de vijf grote internationale bedrijven is Eneco nog steeds de enige duurzame. E.On verduurzaamt en is gestegen op de ranglijst, maar is nog niet duurzaam genoeg voor een voldoende. De andere drie (GDF Suez/Electrabel, Vattenfall/Nuon en RWE/Essent) verduurzamen helaas niet. Deze vijf reuzen hebben samen in Nederland een marktaandeel van tussen de 85% en 90%, en bepalen daarmee sterk de duurzaamheid van de Nederlandse energievoorziening.

In vergelijking met vorige onderzoek wordt enerzijds een transitie en verduurzaming zichtbaar, maar anderzijds ook een remmend effect. Verduurzaming ontstaat doordat
• meer bedrijven een voldoende scoren op duurzaamheid (dankzij enkele nieuwe toetreders)
• enkele bedrijven, waaronder Greenchoice en E.On, hun score flink verbeterd hebben
• de investeringen gemiddeld iets duurzamer zijn geworden
• en de gemiddelde levering per bedrijf is gestegen in duurzaamheid

Negatief is echter de slechte marktsituatie voor gas, waardoor de productie minder duurzaam is geworden, en het gebrek aan verduurzaming bij de meeste grote bedrijven, terwijl zij het totaalbeeld sterk beïnvloeden.

De aan dit onderzoek meewerkende organisaties willen de transitie van fossiele naar hernieuwbare energievoorziening stimuleren. Deze transitie kan alleen tot stand komen door duurzame investeringen. Doordat het totale beeld op dit onderwerp lijkt te verbeteren, zijn de organisaties voorzichtig positief over de richting van de transitie.