Pensioenfonds PME wil best investeren in kerncentrales, als ze maar geen risico’s hoeven te dragen

Het pensioenfonds van de metalektro (PME) “staat positief-kritisch tegenover eventuele investeringen in kerncentrales. (…) Maar dan moet er wel nog heel veel gebeuren, waarbij eerst de overheid aan zet is.” Dat kwam gisteren naar buiten via Nieuwsuur, samen met een persbericht en een rapport waarin het pensioenfonds haar standpunt toelicht.

Bouw kerncentrales zeer kostbaar
Een belangrijke kwestie hierbij zijn de kosten van de bouw van kerncentrales en hoe die worden gefinancierd, aldus het rapport: “PME is gereserveerd ten aanzien van de financiering van kerncentrales. De hoge kosten voor de bouw en de lange duur die de bouw in beslag neemt, maken kerncentrales tot een zeer risicovolle belegging. Financiering van kerncentrales vraagt een leidende rol van de Staat, die in alle levensfases van de kerncentrale een belangrijk deel van het risico op zich zal moeten nemen. Rendementszekerheid is een basisvoorwaarde voor PME zodat financiering ook bijdraagt aan de pensioenopbouw van deelnemers en gepensioneerden. De bouw van kerncentrales kent een zeer lange looptijd en is zeer kostbaar.”

bericht gaat verder onder de tweet van Nieuwsuur

Financiering via verhoging elektriciteitsrekening
PME stelt in het rapport voor de Engelse manier van financiering van de bouw van kerncentrales over te nemen. “Van de verschillende financieringsconstructies is voornamelijk het Regulated Asset Base-model (RAB) het meest relevant voor beleggers zoals een pensioenfonds.”

Voor de Engelse kerncentrale Sizewell C wordt dit financieringsmodel gebruikt. Consumenten moeten volgens de RAB maandelijks een bedrag betalen vanaf het begin van de bouw van de kerncentrale. Op die manier dalen de financieringskosten van Sizewell C en hoeft de exploitant minder te lenen. Alle stroomverbruikers dragen daarbij een groot deel van het risico. Ze betalen een bedrag vanaf het begin van de bouw, dus jaren voordat een kerncentrale in bedrijf komt. De toekomstige exploitant van de kerncentrale hoeft zo minder te lenen en dat geeft aanzienlijk lagere financieringskosten. Volgens een in 2020 verschenen rapport van het Nuclear Energy Agency in Parijs maken de financieringskosten namelijk zo’n 70% uit van de totale bouwkosten. Als de bouw van de kerncentrale vertraging oploopt of als de bouw om andere redenen duurder wordt, moeten de consumenten meer of langere tijd vooruit blijven betalen. Engelse consumentenorganisaties en de invloedrijke Engelse Nuclear Consulting Group hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk naar voren gebracht dat op deze manier de risico’s worden afgewenteld op de bevolking.
Toegepast op Nederland betekent het dat consumenten (de Zeeuwen of alle Nederlanders?) maandelijks via hun elektriciteitsrekening vanaf het begin van de bouw een extra bedrag betalen. Bij Sizewell C gaat het volgens de Engelse regering om een maandelijks bedrag van omgerekend 32,5 miljoen euro, dat is 1,15 euro per maand per huishouden. Voor Nederland zou dit neerkomen op 4 euro per huishouden per maand. Als uitsluitend de Zeeuwse huishoudens dat zouden moeten betalen, gaat het om 180 euro per huishouden per maand. Voor een kerncentrale in Zuid-Holland gaat het om 19 euro per huishouden per maand en voor één in de provincie Groningen om 110 euro per huishouden per maand.

Beheersbaar kernafval?
Volgens PME is “in ieder scenario een beheersbare oplossing van radioactief afval en een hoog veiligheidsniveau van kerncentrales van groot belang voor voldoende maatschappelijke draagvlak voor kernenergie. Dat draagvlak zal de overheid moeten creëren door het voeren van een breed maatschappelijk debat waarin de voor- en nadelen van kernenergie worden gewogen, en waarin ruimte is voor zorgen die leven onder de bevolking, zowel nationaal als lokaal.”
Helaas staat in de rapport van PME nergens hoe een “beheersbare oplossing van radioactief afval” kan worden gerealiseerd. En is “beheersbaar” gedurende een miljoen jaar dat het kernafval gevaarlijk blijft wel mogelijk? Ook hierover zwijgt PME.

Dit bericht werd geplaatst in , en getagged met , , , op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Herman Damveld

Herman Damveld leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie, o.a. bij Laka.



Gerelateerde berichten:

 

  • 4 juli 2023: NPE: Twee kerncentrales in Zeeland worden ná elkaar gebouwd

    De planning dat er in 2035 in Borssele twee nieuwe kerncentrales in bedrijf komen, kan, zo lijkt het, nu al naar de prullenmand. In een bijlage van het gisteren gepubliceerde Nationaal Plan Energiesysteem, staat dat de eerste kerncentrale rond 2035 wordt verwacht en de tweede “uiterlijk 2040” gerealiseerd moet zijn. Dat betekent dat de twee […]


  • 8 juli 2021: Marktconsultatie: kernenergie alleen met veel subsidie mogelijk

    Gisteren publiceerde de regering de Marktconsultatie kernenerige. Conclusie: marktpartijen hebben interesse om een kerncentrale in Nederland te bouwen. Maar dan wel onder heel veel voorwaarden, subsidie dus, anders beginnen ze er niet aan. Het rapport bevestigt dat kernenergie te duur is en alleen met allerlei financieringsconstructies realiseerbaar is. De reactie van staatssecretaris Yeşilgöz dat “we […]


  • 30 april 2015: Eemshaven blijft mogelijke locatie kerncentrale

    Minister Kamp laat weten dat hij de Eemshaven voorlopig niet wil schrappen als locatie voor een kerncentrale. Hij beantwoord de vragen van PvdA die vinden dat de Eemshaven door het aardbevingsgevaar wegvalt als een van de mogelijke locaties als besloten wordt tot nieuwe kerncentrales. De andere twee locaties in dit ‘waarborgingsbeleid’ zijn Borssele en de […]


  • 9 augustus 2024: Teken de petitie: PME, geen kerncentrales van ons pensioen!

    Pensioenfonds PME wil beleggen in de nieuwbouw van Nederlandse kerncentrales. Absurd dat één van de grootste pensioenfondsen bereid is miljarden in de bodemloze kernenergieput te steken, ten koste van milieu, de energietransitie, pensioengerechtigden en de belastingbetaler. Doe mee met de petitie van WISE en roep het pensioenfonds op niet te beleggen in kernenergie!


  • 20 juni 2024: Zeeuwen willen geen natuur kwijt aan kernenergie

    Zaterdag 15 juni, Zeeland, Borssele, Weelhoekweg. Vanaf de middag verzamelen enkele honderden actievoerders. Een muzikant brengt de sfeer erin, en een koor zingt het ‘Sloegrenslied’. Verschillende solidariteitsboodschappen vanuit andere landen weerklinken. Daarna vormen de paar honderd mensen een mensenketting langs de Weelhoekweg. Zij willen duidelijk een rode lijn aangeven: geen uitbreiding van het industrieterrein en […]


  • 22 februari 2024: ‘Projectprocedure’ voor nieuwe kerncentrales start

    Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat morgen, vrijdag 23 februari, het “voornemen start voor de nieuwbouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie”. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. “Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari […]