Inleiding in de Laka bibliotheek

De belangrijkste taak die Laka voor haar zelf ziet is het toegankelijk maken van informatie over kernenergie (lees ook de inleiding over 'ons'). Het documentatie centrum van Laka bestaat uit een aantal delen. Het belangrijkste deel, zeker over Nederland, is het 'knipselgedeelte': artikelen uit kranten en tijdschriften die in zo'n 600 onderwerpen onderverdeeld zijn. We schatten het aantal op 450.567 artikelen! Op deze website is van dat knipselarchief (helaas) niet veel terug te vinden. Veel omvattend (en wel op de website) is ook de bibliotheek met haar duizenden boeken. Daarnaast is er het tijdschriften bestand (zo'n 600 verschillende titels) en de collecties met affiches, video's en audio-bestanden.


Boeken

De Laka bibliotheek bestaat uit ongeveer 8.000 boeken. Varierend van wetenschappelijke technische rapporten tot pamfletterige brochures is het een enorme hoeveelheid informatie, dat inzicht geeft in de opkomst en neergang van deze technologie.
De laatste jaren komen er veel boeken bij die ook in electronische vorm beschikbaar zijn, in de boekenlijsten staat dat aangegeven met een [+PDF] (zowel op papier als digitaal aanwezig), of [PDF] (alleen digitaal aanwezig).

Bijzondere boeken

In de collectie van Laka bevinden zich een aantal boeken die bijzonder zijn. Dat kan te maken hebben met de periode waarin het geschreven is, of met de vorm of inhoud. Er van uitgaand dat het 'nucleaire-tijdperk' een jaar of 60 oud is, staan boeken die vóór 1965 verschenen zijn op een aparte lijst, die je hier kunt bekijken. Ook zie je een paar bijzondere boeken die daarna zijn verschenen.

Speciale kollekties

Hoewel het documentatiecentrum geen specialicaties heeft, is, natuurlijk, zouden we haast zeggen, de geschiedenis van de ontwikkeling van kernenergie in Nederland ruim vertegenwoordigd. Ook de (vruchten van de) nederlandse anti-kernenergie beweging zijn een bijzonder aandachtspunt. Zoals elders vermeld, ziet Laka haarzelf ook als 'schatbewaarder' van die strijd.
Historisch onderzoek naar kernenergie in Nederland begint hier!

Onderwerpen

Documentatie bij Laka is gecategoriseerd in verschillende onderwerpen: in totaal ruim 600 met 6 hoofdonderwerpen: 5 die geografisch geordend zijn (1-Nederland, 2-Europa, 3-Amerika, 4-Azië & Australië en 5-Midden-Oosten & Afrika). Daarnaast is als zesde hoofdonderwerp 'Algemeen'; dat is alles wat niet specifiek over een lokatie of land gaat. Deze indeling geldt voor alle documentatie, dus niet alleen voor boeken. Er is nog een hoofdonderwerp, maar dat is alleen bij de boeken en dat zijn romans, strips, en dergelijke.
Namen van landen. Als namen van landen veranderen, krijgt het (zelfde) onderwerp de nieuwe naam toegewezen. Als landen uit elkaar vallen, of delen afsplitsen, wordt dat een nieuw onderwerp, maar blijft het oude bestaan. Daarom bestaan er onderwerpen als Oost-Duitsland of Joegoslavie of Tsjechoslowakije, terwijl er ook de onderwerpen Tsjechië en Slowakije zijn.

Zoeken

Als je iets over een speciaal onderwerp zoekt en je wilt er iets over lezen, ga dan naar de onderwerpen sectie en kijk daar waar je het bij zou kunnen vinden. Natuurlijk is het zo dat boeken vaak over meer dan een onderwerp gaan, maar ze staan genoteerd bij het hoofdonderwerp.
Hier kun je op onderwerp in de catalogus zoeken. Je kunt hier ook op een deel van een titel of auteur zoeken.
Als er van een onderwerp geen boeken zijn, is er wel degelijk andere informatie (knipsels, video's, tijdschriften, etc)!

Kernwapens

Laka is een organisatie die zich bezig houdt met, wat algemeen genoemd wordt: het vreedzame gebruik van kernenergie. Dat begrip houdt ook al in dat er een niet-vreedzaam gebruik van kernenergie is. En inderdaad heeft Laka daarom ook veel informatie over kernwapens, temeer omdat de kernenergie en kernwapens niet los van elkaar gezien kunnen worden. Voor ons, als informatie-verzamelaars, en om ons toch enigzins te beperken, hebben we wel veel informatie over kernwapen-politiek, maar niet over bijv. kernwapen-verdragen; behalve natuurlijk het Non-Proliferatie Verdrag, waarin (de promotie van) kernenergie ook een belangrijke rol speelt.
Maar aangezien kernenergie rechtstreeks een 'spin-off' is van kernwapens en de ontwikkeling van kernwapens een belangrijke drijfveer is geweest (en nog is) voor landen om een kernenergie-programma te starten, maakt kernwapens een belangrijk onderdeel uit van onze informatie-aanbod (zeker in sommige landen op sommige momenten).

Video

Een belangrijk en vaak geraadpleegd deel van het documentatie-centrum is de video-collectie. De vluchtigheid van de tv wordt deels ondervangen door documentaires langer beschikbaar te houden. Ook alternatieve produkties en reeds lang verloren gewaande beelden zijn hier ondergebracht. Lees eerst de 'Terms and conditions'

Audio

Nog niet goed ontsloten en gecategoriseerd, maar in omvang redelijk groot, is de afdeling Audio. Opnames van radio-programma's waar Laka bij betrokken was en veel interviews met Laka, maken deel uit van deze collectie.
Aan ontsluiting wordt gewerkt.

Affiches

Heel uitgebreid en helemaal ontsloten is onze collectie affiches uit de (internationale) anti-kernenergie beweging. In totaal meer dan 1500 affiches uit de afgelopen 45 jaar zijn in de collectie ondergebracht.
Affiches worden niet uitgeleend. Wel hebben we hier een prachtig overzicht van affiches uit ongeveer 20 verschillende landen.
In 2011 hebben we het prachtige boek Radiating Posters "A collection of 600 posters from the international movement against nuclaer power" uitgebracht

Dia's

Twee dia-serie's zijn permament op de website te zien. Ze zijn afkomstig uit de jaren '50, de periode van onbegrensd vertrouwen in de toekomst die dankzij kernenergie prachtig en praktisch zonder zorgen zou worden.

Tijdschriften

Er is een alfabetische lijst van de ruim 600 titels die in het archief aanwezig zijn. Van sommige titels maar een paar nummers, van andere vele jaargangen (en welke). Ook kun je hier nakijken welke tijdschriften nu nog regelmatig binnen komen.
Helaas is deze nog niet op de website in te zien. Komt echt wel hoor! Wel is er ondertussen een enorme collectie Nederlandse tijdschrifrten gedigitaliseerd. Klik hiervoor een overzicht

Openingstijden

In principe zijn we 5 dagen per week geopend van 10-5 uur. Het is wel handig om een afspraak te maken; dan zorgen we dat er iemand is die je wegwijs kan maken in het archief (vooral van belang als je voor de eerste keer gebruik maakt van het archief). Er is de mogelijkheid om te kopieëren en zelfs (hoewel we dat niet altijd kunnen garanderen) de mogelijkheid om van een computer gebruik te maken.

Uitlenen

Boeken (behalve een klein aantal uitermate zeldzame) kunnen geleend worden. Daarvoor nodig zijn identificatie en adresgegevens van de lener. Maximale uitleentermijn is 3 weken en er is een borg. Maximaal aantal boeken tegelijk te leen is 6.
Tijdschriften, affiches en artikelen uit de dossiers worden niet uitgeleend. Kopieëren is natuurlijk wel mogelijk (tegen een kleine vergoeding).
Van video's kunnen kopieën gemaakt worden

Trefwoorden bestand

Alhoewel we druk bezig zijn met het invoeren van tijdschriften in een via internet toegankelijk zoekbestand, is dat systeem helaas nog niet online.