2. Kernenergie is niet effectief

Terwijl het efficiëntiecriterium (CO2 reductie per geïnvesteerde gulden) absoluut in het nadeel van kernenergie uitvalt, is ook de effectiviteit (mogelijkheid tot CO2 reductie ten opzichte van andere productietechnieken) geringer dan de Commissie Van Middelkoop suggereert.

Voor die beoordeling is het noodzakelijk na te gaan wat de CO2-emissiefactor van kernenergie is.

Ir. Wouter Biesiot, verbonden aan het IVEM (Interfacultaire Vakgroep Energie en Milieukunde, Rijks Universiteit Groningen) heeft uitgerekend hoeveel CO2 er langs de indirecte weg vrijkomt bij kernenergie. In zijn studie stelt Biesiot vast dat de indirecte CO2-uitstoot vooral afhangt van de winning en bewerking van uraniumerts. Conclusie van het rapport is dat bij erts met 0,01% uranium de indirecte emissies oplopen tot 140 gram/kWh. Deze emissie is vergelijkbaar met die van een gasgestookte warmte-kracht installatie (150 gram/kWh).

Er is slechts een beperkte hoeveelheid rijk uranium erts. Op dit moment bevat het erts in de bewezen voorraden gemiddeld 0,065 % uranium. In 2005 zal dit gemiddelde zijn gedaald naar 0,057 %. Een aantal ertsen hebben hoge concentraties; zo'n kwart bevat meer dan 5 kilo (dus 0,5%) uranium per ton erts. Deze ertsen worden nu vooral gewonnen, met als gevolg dat in 2005 het daadwerkelijk gewonnen erts 0,125 % uranium bevat. Dat is dan nog steeds meer dan het gemiddelde van al het erts. Dat heeft tot gevolg dat kort na 2005 het dan gewonnen erts duidelijk minder uranium zal bevatten dan het gemiddelde van 0,057%.

Het komt dan in de richting van 0,01% per ton en dus in de richting van een emissiefactor van 140 gram/kWh. Deze emissie is vergelijkbaar met die van een gasgestookte warmte-kracht installatie (150 gram/kWh). Bij 0,004 procent uranium is de CO2 uitstoot zelfs 230 gram/kWh.

De CO2-uitstoot per kilowattuur (kWh) is, voor een aantal energiedragers, weergegeven in tabel 3.

Conclusie is dat de CO2-emissiefactor van kernenergie (zeker in toekomst met 'armer' erts) vergelijkbaar is met die van een gas-gestookte warmte-kracht installatie. Een techniek die, in tegenstelling tot kernenergie, goedkoop, snel en kleinschalig toepasbaar is.

Sluiting en vervanging van de twee Nederlandse kerncentrales in Dodewaard en Borssele door WKK-installaties zou slechts een kwart procent meer CO2-uitstoot veroorzaken.
 
Tabel 3 - Directe plus indirecte CO2-uitstoot per kilowattuur (gram/kWh)
brandstof uitstoot 
steenkool 924
kolenvergassing 800
aardgas 448
warmte-kracht (gas) 150
uranium 73-230